måndag 6 maj 2013

När Reinfeldt pratar...

Efter gårdagskvällens (5/5) partiledardebatt, har jag kollat runt lite på Facebook och på Nya moderaternas sida. Det verkar pågå en ren dyrkan av Reinfeldt bland Moderater, en snudd på ohälsosam dyrkan. Det gör mig rädd! Ungdomar och unga vuxna som sitter och skriver om hur illa "bidragssverige" var när Sossarna styrde. Vad vet dessa ungdomar egentligen? De läser om och lyssnar på Moderaterna och sväljer allt med hull och hår!

Reinfeldt säger att undersköterskan har fått så mycket mer i plånboken. Då ska jag rada upp vad undersköterskan också fått:

Högre gräns för reseavdrag till och från sitt jobb.
Tyngre arbetsbelastning på sitt jobb, med arbetsskador som följd.
Kollegor som fått sluta, när det skärs ner i den offentliga sektorn.
Otryggare anställning.
Högre egenavgifter vid sjukdom.
Vid arbetslöshet, endast 75 deltidsdagar att kunna jobba på timmar för.
Se sina barn få allt sämre hjälp i skolan.
Se sina barn komma ut i vuxenlivet utan jobb och möjlighet till att flytta hemifrån.
Se sina anhöriga som eventuellt är i behov av LSS (personlig assistent) få detta indraget, eller minimerat.
Se sin utslitna mamma eller pappa bli utförsäkrad från försäkringskassan, för att i stället tvingas söka försörjningsstöd.
Tvingas till att ha 2 eller flera jobb för det inte finns heltider (snudd på) i vården.
Eventuellt bli utbytt mot en Fas3 eller praktikant.


Ja, jag kan rada upp ännu fler saker som drabbat undersköterskan. (Jag använder mig av den yrkesgruppen, eftersom det är undersköterskan Reinfeldt pratar sig så varm för) givetvis drabbas även andra yrkesgrupper av nedmonteringen av välfärden.

Allt kan inte värderas i pengar, även livskvalité har ett värde. Reinfeldt och Moderaterna slår sig för bröstet och tycker de är så enastående. Frågan är bara, vad tycker Svenska folket? Ska man rösta så måste man sätta sig in i vad som är vad. Det räcker inte att gå med i en grupp på Facebook och *gilla* där matas man med ensidig information från respektive parti, och tror tillslut att SÅ här är det! Oavsett om det är Höger eller Vänstergrupper, så måste man skaffa sig en helhetsbild, gör man inte det så är risken stor att det blir "idoldyrkan" av en partiledare, och då stänger man sina sinnen för allt annat.

Jag tror att de tusenlappar en undersköterska fått mer i plånboken är uppätna innan pengarna sitter på kontot. Det är ju så att om man tjänar 20 000 kr brutto så är det inte så mycket pengar jobbskatteavdraget ger...Dessutom, hur många undersköterskor kommer ens upp till 20000kr på en deltid?


Jag, oxå en undersköterska.


6 kommentarer:

  1. Sanningen är grym... jag älskar sanningar!

    SvaraRadera
  2. förstår inte riktigt hur din "sanning" skiljer sig från deras "sanningar"?
    Är det årets budget som avgör eller är det kanske de 10 senaste årens budgetar som avgör vad en undersköterska kan få i lön/arbetsbelastning/skatteavdrag m.m.?

    Kan det vara så illa att för 20 år sen gick det ut för mycket pengar och man klarade inte budgeten och man lider än idag av det? jättekul "sanning" men jag vet inte hur korrekt den är då du inte nyanserat det hela något vidare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sanningen är att jag jobbat i vården sedan 1984, och följt utvecklingen.

      Radera
  3. Under första åren av 1990-talet (det satt en blå samling vid rodret då...också...), "försvann" bortåt 200000 jobb inom den offentliga sektorn. De jobben har inte kommit tillbaka, utan kostnaden (skattepengar) har fördelats på annat, bla att betala av statsskulden. Men, och ett viktigt men, är att statens finanser ökade under 1990-talets början, trots en idog blå regerings försök att minska den, och precis som alla andra år de suttit vid makten. Dagens fördelning av skatter tar från de som har lite (eller inget, alltså barn, sjuka, arbetslösa, pensionärer etc...) och ger till de som har, dvs de med inkomster och som i princip kan köpa behovstjänster. Inkomsten i den klassen ligger runt 35000:-/mån och uppåt. Mellanskiktet, dvs de som är mest blåsta på konfekten och som lägger sin röst på alliansen (eller SD) i tron att de gjort världens bästa deal, är också förlorarna! Jonas Hansson är troligen en av dessa...tyvärr..!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det nog. Tack för din kommentar!

      Radera